Czemu warto dbać o mikroflorę jelitową?

Mikroflora jelitowa pełni wiele ważnych funkcji. To w jelitach zachodzi trawienie, produkcja niektórych witamin i hormonów. Tam znajduje się większość komórek układu odpornościowego. Dieta warzywna szczególnie sprzyja utrzymaniu zdrowej flory jelitowej.

Czym jest mikroflora jelitowa?

Jelito człowieka zasiedlają bakterie, grzyby, pierwotniaki i wirusy. Razem ów ekosystem nazywa się mikroflorą jelitową. Największą jej część stanowią bakterie. Zależnie od źródeł może to być od 500 do 1000 gatunków. Mikroflora każdego człowieka jest inna i zmienia się wraz z wiekiem i stanem zdrowia.

Organizmy mikroflory można podzielić na pożyteczne, szkodliwe i neutralne. Dla zdrowia człowieka ważne jest, by organizmy pożyteczne stanowiły zdecydowaną większość. Bakterie w jelitach ciągle ze sobą konkurują i w przypadku np. terapii antybiotykowej bardzo łatwo jest sprawić by szkodliwe mikroorganizmy nadmiernie się rozwinęły. Niewłaściwa dieta i stres także działają tutaj na niekorzyść.

Rola flory bakteryjnej

Pożyteczne bakterie pomagają w trawieniu resztek pokarmowych, produkują witaminy z grupy B i witaminę K, zwiększają przyswajanie elektrolitów i składników mineralnych. Przyczyniają się do właściwego pasażu jelitowego i utrzymują zdrowy stan jelit. Trzeba pamiętać, że jelita odpowiadają za 70 % odporności człowieka. Tam też jest produkowana serotonina – hormon szczęścia. Wiele badań wskazuje, że zaburzenia flory bakteryjnej przyczyniają się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, alergii, autyzmu, otyłości i różnych zaburzeń psychologicznych.

Jarmuż i inne cenne warzywa

Rozwojowi pożytecznych bakterii sprzyja spożywanie dużej ilości błonnika. Należy podkreślić, że we współczesnej diecie dominują produkty przetworzone, czyli ubogie w ten właśnie składnik. Błonnik znajduje się w warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i roślinach strączkowych.

Szczególnie korzystne są te warzywa, które zawierają jednocześnie błonnik i polifenole; a są to np. jarmuż, owoce cytrusowe, jabłka, pomidory. Bakterie jelitowe przekształcają polifenole w antyoksydanty. Chronią one jelita przed działaniem wolnych rodników, które mogą przyczynić się m.in. do rozwoju chorób nowotworowych.

You May Also Like