Naturalne wędliny paczkowane. Dlaczego warto je kupować?

Na sklepowych półkach na klientów czeka szeroka gama wędlin. Przed zakupem warto jednak zawsze sprawdzić ich skład, ponieważ nie każda jest godna polecenia. Mało mięsa, dużo konserwantów, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku to ich główne przewinienia. Na szczęście, dziś można kupić naturalne wędliny paczkowane o dobrym składzie.

Wędliny bez konserwantów – dobre z natury

Przy zakupie każdego produktu spożywczego należy zwrócić uwagę na jego skład podany na etykiecie. Na tej podstawie można ocenić, czy rzeczywiście jest on wart zakupu. To bardzo ważne także w przypadku wędlin, które często zawierają szkodliwe składniki.

Głównym problemem w wędlinach są groźne dla człowieka konserwanty, na przykład azotany i azotyny sodu. Chociaż ich stosowanie w określonych ilościach jest dopuszczone przepisami, stanowią duże obciążenie dla układu pokarmowego. Szczególnie niebezpieczne stają się po obróbce cieplnej – dochodzi wtedy do powstawania nitrozoamin, które wykazują działanie rakotwórcze.

Właśnie dlatego w zdrowej diecie warto ograniczyć spożycie mięsa i wybierać wędliny bez konserwantów, które utrwalane są naturalnymi metodami.

Naturalne wędliny – zdrowie na talerzu

Aby kupić dobrą wędlinę do kanapek na śniadanie albo na kolację, warto sprawdzić informacje na etykiecie podane przez producenta. Czego należy unikać?

W naturalnych wędlinach nie stosuje się:

– sztucznych konserwantów jak azotan sodu, azotyn sodu (sól peklująca, saletra)
– stabilizatorów, do których zaliczają się fosforany jak difosforany, trifosforany oraz polifosforany
– wzmacniaczy smaku – glutaminianu sodu
– sztucznych barwników i aromatów

Wybrane naturalne wędliny paczkowane nie zawierają również glutenu i laktozy, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby, które nie tolerują tych składników.

Do konserwowania takich produktów stosowane są naturalne metody i substancje. Są one poddawane suszeniu i wędzeniu, a także dodaje się do nich sól zwykłą, cukier, przeciwutleniacze jak witaminę C. To gwarancja smaku i zdrowia!

You May Also Like