amarantus ekspandowany bio

Amarantus ekspandowany bezglutenowy

Amarantus ekspandowany 

- właściwości i zastosowanie amarantusa bezglutenowego

 

Amarantus, inaczej nazywany także szarłatem, zaliczany jest do jednych z najstarszych roślin uprawnych na świecie, która prawdopodobnie wywodzi się z Ameryki Środkowej. Określany jest często mianem „zboża XXI wieku”, przez lata zapomniany, teraz znów wraca do łask – także na polskie stoły, gdzie był dotychczas praktycznie nieużywany.

W sprzedaży można znaleźć amarantus w różnych wariantach – jako nasiona, mąka oraz popping, czyli amarantus ekspandowany. Ten ostatni cieszy się dużym zainteresowaniem, ponieważ ze względu na swoją postać, która jest podobna do ryży preparowanego czy popcornu, jest również bardzo wszechstronny i łatwy w użyciu.

Czym jest amarantus ekspandowany?

Powstaje z ziaren amarantusa i ma postać małych i lekkich kuleczek. Zawiera przy tym bogactwo wartościowych składników, które powodują, że jest on rekomendowany jako składnik diety i zamiennik innych zbóż, ponieważ amarantus nie zawiera glutenu i dzięki temu może być stosowany w diecie bezglutenowej.

Amarantus jest przede wszystkim cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka zawierającego komplet najważniejszych aminokwasów egzogennych, czyli niewytwarzanych przez organizm człowieka, także zawiera on dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik pokarmowy, witaminy A i E, witaminy z grupy B, składniki mineralne, w tym magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń.

Należy pamiętać o tym, że amarantus w formie poppingu powinien być przechowywany w zamkniętym opakowaniu, ponieważ jest on narażony na szybkie jełczenie ze względu na zawartość tłuszczu.

Jak stosować amarantus ekspandowany?

Popping z amarantusa ma bardzo szerokie zastosowanie i przy tym jest szybki i łatwy w użyciu. Można wykorzystać go na następujące sposoby:

  • jako dodatek do zup mlecznych i zup obiadowych
  • do musli, jogurtów, mleka, kefirów i innych produktów mlecznych
  • jako przekąska razem z miodem
  • do kotletów mielonych lub jako dodatek do panierki
  • do pieczenia ciasteczek – amarantusek
  • można stosować go jako zamiennik mąki w ilości około 10-15% do ciast i potraw mącznych
  • można dodawać go do zapiekanek, potraw gotowanych i duszonych

Kto powinien wybrać amarantus ekspandowany?

Zasadniczo dodatek tego produktu polecany jest każdemu, kto chce prowadzić zbilansowaną dietę, ale przede wszystkim powinny zwrócić na niego osoby z chorobami układu krążenia, anemią, chorobami układu kostnego. Jest on rekomendowany także dla kobiet w ciąży, sportowców, osób starszych czy po rekonwalescencji. Jest bardzo ważnym składnikiem w przypadku diety bezglutenowej i może być stosowany bezpiecznie przez osoby chorujące na celiakię.

 

Poniżej oferta naszego sklepu:

 

Amarantus ekspandowany z miodem

Amarantus ekspandowany z miodem

Amarantus ziarno - BIO naturalne

Amarantus ziarno - BIO naturalne

Amarantus ekspandowany BIO

Amarantus ekspandowany BIO