ekologiczne migdały bio

Migdały BIO – kilka faktów

Dlaczego warto jeść migdały?

Nie tylko są smaczne, ale również posiadają szeroką gamę składników odżywczych, które powodują, że są wartościowym dodatkiem w diecie. Migdały, bo to właśnie o nich mowa, są dobrym wyborem wtedy, gdy chcesz prowadzić zdrowy tryb życia – co warto o nich wiedzieć?

Migdałami nazywa się nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Obecnie najbardziej rozpowszechnione to migdały słodkie, które są jadalne w stanie surowym i mogą być używane w różnych przetworach. Znajdują zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Największym producentem jest USA, a w szczególności Kalifornia, ale również migdałowce uprawiane są w Hiszpanii, Iranie, Włoszech, Maroku czy w krajach Bliskiego Wschodu.

Co znajduje się w migdałach?

W migdałach znajduje się mnóstwo substancji odżywczych. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E w dużej ilości, magnez, miedź, mangan, witaminę B2, również błonnik oraz białko. Ponadto wyróżniają się wysoką zawartością argininy – jest to aminokwas, który wchodzi w skład karnityny odpowiadającej za wydajność mięśni. Zwarte w migdałach substancje antyoksydacyjne, a mianowicie karotenoidy i flawonoidy wspomagają zwalczanie wolnych rodników.

Właściwości migdałów:

• wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają poziom cholesterolu dobrego, a tym samym chronią przed miażdżycą, udarami mózgu i zawałem serca
• dzięki zawartości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych są polecane dla osób z cukrzycą, ponieważ regulują poziom glikemii we krwi
• chronią przed szybkim starzeniem ze względu na wysoką zawartość witaminy E oraz antyoksydantów
• polecane w diecie odchudzającej – doskonałe jako zdrowa przekąska, ale nie należy przesadzać z ich ilością, ponieważ zawierają wysoką zawartość tłuszczu
• potrafią redukować zgagę – wystarczy zjeść kilka migdałów, aby szybko poczuć ulgę
• polecane dla kobiet w ciąży i karmiących – poprawiają trawienie i pozytywnie wpływają na laktację
• olejek pozyskiwany ze słodkich migdałów jako kosmetyk naturalny jest bardzo delikatny i wspaniale nawilża skórę, może być stosowany także u niemowląt

Jakie migdały wybierać?

Gdy chcesz włączyć do swojej diety migdał, w takim przypadku najlepiej wybieraj te oznaczone jako BIO, czyli produkty rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że pochodzą one z kontrolowanych upraw i dzięki temu też są tak wartościowe. Chociaż ich cena będzie wyższa od zwykłych migdałów, to jednak otrzymujesz wysokiej jakości produkt, który posiada dużą ilość składników odżywczych i smakuje wyśmienicie!

 

Ekologiczne MIGDAŁY BIO

Ekologiczne MIGDAŁY BIO