Niezbędnik w każdej kuchni

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wiedział, co to mikser czy robot kuchenny. Jak ludzie radzili sobie bez takich sprzętów, bez których ciężko wyobrazić nam sobie obecne życie? Czy istniało jakieś alternatywne rozwiązanie?

Poprzedniczka robotów kuchennych

Zaglądając do kuchni naszych dziadków czy pradziadków z pewnością znajdziemy tam przedmiot, który nazywany jest trzepaczką kuchenną. Mimo, że w XXI wieku trudno sobie wyobrazić jak wyglądała praca takiego urządzenia, to z pewnością dla starszych osób nie będzie to żadną zagadką. Trzepaczka kuchenna znana też jako ubijaczka cukiernicza, służy do ubijania między innymi śmietany czy białek. Obecnie niemal wszyscy używają w tym celu mikserów, lecz takie ubijaczki nadal są dostępne w sklepach stacjonarnych jak i tych online.

Oczywiście, aby ubić sztywną pianę za pomocą takiej trzepaczki trzeba było się nieraz nieźle namęczyć. Czasami tę czynność w domu wykonywali mężczyźni z uwagi na trudność i wysiłek jaki trzeba było włożyć w wypełnienie takiego zadania. Między innymi dlatego miksery i roboty kuchenne wyparły te przedmioty z rynku. Robot robi za nas praktycznie wszystko a siła jaką musimy włożyć na przykład w miksowanie składników na ciasto jest minimalna. Jednak trzepaczki są ekologiczne, ponieważ nie zużywają prądu.

Rodzaje

Na rynku możemy znaleźć standardowe ubijaczki w kształcie serpentyny lub takie, które zakończone są spiralką. Rózga kuchenna to trochę inna odmiana trzepaczki. Służy ona bardziej do mieszania składników. Można oczywiście ubijać nią pianę, ale będzie to jeszcze trudniejsze niż w przypadku standardowej trzepaczki. Z rózgi kuchennej chętnie korzystają zarówno zawodowcy jak i amatorzy kuchni. Pomaga ona w przygotowaniu sosu lub budyniu. Wszędzie tam, gdzie potrzebne jest energiczne mieszanie tan przedmiot świetnie się sprawdzi.

You May Also Like