Patelnia Wok – co to za naczynie?
Patelnia Wok już od dłuższego czasu jest niezwykle ceniona w wielu polskich domach. Sięgają po nią także kucharze w restauracjach, gdyż naczynie daje wiele możliwości. Warto bliżej przyjrzeć się temu, co może dać patelnia Wok. Producenci oferują atrakcyjne ceny i wysoką jakość wykonania. Produkt będzie nam służył w kuchni nawet przez wiele lat. Czym cechuje się patelnia Wok? Jakie ma zalety? Dlaczego warto ją mieć w kuchni? O czym trzeba wiedzieć?
Patelnia Wok
Każdy, kto interesuje się kuchnią, z pewnością słyszał o takiej patelni. Najprościej rzecz ujmując, Wok jest naczyniem głębokim, którego średnica najczęściej przekracza 28 cm. Nie powinniśmy mylić patelni Wok ze zwykłymi patelniami. Naczynie posiada jedno lub dwa uchwyty, co pozwala zachować smażoną potrawę w ruchu, bez ryzyka poparzenia. Najczęściej Woki są wykonywane ze stali węglowej. Tradycyjna wersja była produkowana jako model żeliwny. Aktualnie producenci oferują lekko spłaszczone dno. Patelnia wok posłuży nam z powodzeniem na kuchence indukcyjnej. Możemy dobrać lżejsze wersje, jak i nieprzywierane powłoki.
Unikalne naczynie kuchenne
Nie każdy wie, że mimo skojarzeń patelni z Chinami, mieszkańcy tego państwa często nie wiedzą, czym jest Wok. W ich języku takie naczynie jest nazywane huo. Chińskie patelnie są znane na rynku już od dziesiątek lat. Wygodny kształt naczyń pozwala smażyć potrawy na niewielkiej ilości tłuszczu. To sprawia, że patelnia spełni oczekiwania każdego, kto dba o zdrowy styl życia. Gdzie znajdziemy solidne patelnie Wok? Bardzo dobrym wyborem jest zakup w internetowym sklepie. Produkt powinien doskonale spełniać nasze oczekiwania. Woki służą do duszenia i smażenia licznych potraw. Jak widać, takiego naczynia nie może zabraknąć w naszej kuchni. Postawmy na dobrą jakość i znaną markę urządzeń kuchennych.