Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?
Właściwe przechowywanie żywności jest kluczowe dla zapewnienia prawidłowej pracy lokalu gastronomicznego. Niezbędnym sprzętem, w który powinna zaopatrzyć się każda restauracja, są urządzenia chłodnicze. Pozwalają one na długotrwałe przechowywanie surowców, półproduktów, a nawet gotowych potraw bez obawy o ich zepsucie. Dlaczego warto zainwestować w takie urządzenia i czym się one charakteryzują?
Jakie urządzenia do przechowywania żywności wyróżniamy?
Istnieje całkiem sporo rodzajów urządzeń chłodniczych, które mogą przydać się w zakładzie gastronomicznym: https://gastromocni.pl/chlodnictwo Najpopularniejszym i zarazem najbardziej podstawowymi z nich są zwykłe lodówki, jakie każdy posiada we własnym domu. Pozwalają one na przechowywanie umiarkowanych ilości żywności i ze względu na swoje niewielkie wymiary mogą zostać umieszczone centralnej części kuchni. Większe rozmiarem są skrzynie chłodnicze. Pozwalają one na przechowywanie dużo większej liczby produktów, ale najczęściej są umieszczane w osobnym pomieszczeniu ze względu na to, że po prostu zajmują sporo miejsca. Na zewnątrz kuchni przydadzą się natomiast witryny chłodnicze ekspozycyjne, w których można zaprezentować niektóre potrawy potencjalnym konsumentom.
Dlaczego trzeba zaopatrzyć się w taki sprzęt?
W gastronomii przez kuchnię codziennie przewija się wiele kilogramów produktów spożywczych. Sporo z nich musi zostać przechowana na później, gdyż na chwilę obecną może nie być potrzebna. Tyczy się to zwłaszcza produktów kupowanych na zapas, takich jak mleko, śmietanka, masło, czy różnego rodzaju sery. Z tego powodu zakup urządzeń, które pozwalają na utrzymanie stałej, niskiej temperatury jest koniecznością dla dowolnego, nawet najmniejszego przedsiębiorstwa gastronomicznego.