Sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to regionalne danie, które zyskało sobie uznanie w całej Polsce! Z pewnością wiele osób uwielbia te ryby i goszczą one na naszych stołach nie tylko w okresie świątecznym. Warto zauważyć, że śledzie po kaszubsku są smakowite i wyraziste, choć na ich przygotowanie trzeba będzie poświęcić nieco więcej czasu. Wobec tego, jaki jest sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku?
Śledzie po kaszubsku – lista zakupów
Zgodnie z tym co już zostało wspomniane, sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku jest nieco bardziej skomplikowany, a samo przygotowanie tego dania wymaga od nas nieco większej dozy cierpliwości. Niemniej jednak zanim śledzie po kaszubsku zagoszczą na naszym stole, musimy wybrać się na zakupy i skompletować niezbędne składniki. Analogiczni musimy kupić płaty śledziowe, a poza nimi jeszcze:
- ocet i olej;
- kiszone ogórki;
- suszone śliwki, rodzynki, a także – opcjonalnie – suszoną żurawinę;
- cebulę;
- koncentrat pomidorowy;
- przyprawy – mielona papryka, sól i ziele angielskie.
Po zakupach możemy zacząć przygotowywanie śledzi po kaszubsku i być pewnym tego, że zaskoczą nas one swoim smakiem!
Śledzie po kaszubsku – przepis krok po kroku
Śledzie po kaszubsku przepis będzie nieco czasochłonny, jednak z pewnością nikt z nas nie pożałuje przygotowania tego dania. W pierwszej kolejności warto pokroić filety śledziowe i wymoczyć je w wodzie. Następnie siekamy drobno cebule i podsmażamy ją na patelni wraz z łyżeczką cukru. Kiedy cebulka się zarumieni, możemy na patelnię wlać około 2 łyżeczek octu, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość powinna dusić się pod przykryciem przez około 5 – 7 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz suszone owoce. Następnie rozkładamy płaty śledziowe i naprzemiennie zalewamy je sosem. Przepis na śledzie po kaszubsku być może wymaga od nas cierpliwości, jednak smak na długo zapadnie nam w pamięć!