olej kokosowy

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy

Jego zastosowanie w kosmetyce i kuchni

Olej kokosowy, który nazywany jest także masłem kokosowym, to olej roślinny, który jest otrzymywany z kopry, czyli twardego miąższu znajdującego się w orzechach palmy kokosowej. To jeden z wszechstronnych surowców, który może być używany zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni – warto mieć go pod ręką, ponieważ jest bardzo przydatny na wiele sposobów!

Dlaczego olej kokosowy jest wartościowy?

Olej kokosowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, między innymi w kwas laurynowy, który występuje w nim w największym stężeniu, także w kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, ponadto zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (Omega-9) oraz kwas linolowy (Omega-6). Jest to produkt odpowiedni dla osób uczulonych na nabiał i gluten i może być stosowany w diecie wegańskiej.

Kwas laurynowy, który występuje w oleju kokosowym w stężeniu około 44-51%, jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych, dlatego też często określany jest naturalnym antybiotykiem i wpływa na poprawę odporności. Zawarte w oleju składniki regulują również poziom złego cholesterolu, wspomagają szybszy metabolizm i poprawiają wchłanianie składników odżywczych.

Ponadto ze względu na niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko ulegają utlenieniu, termin przydatności oleju kokosowego to nawet 2 lata i dłużej, gdy będzie on prawidłowo przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

  • do smażenia w wysokich temperaturach – ma punkt dymienia powyżej 200 °C
  • do pieczenia ciast i przygotowywania deserów
  • do smarowania pieczywa
  • do koktajli owocowych

 

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce:

  • miejscowo do zmian skórnych, na przykład w atopowym zapaleniu skórnym (AZS), łuszczycy, zapaleniach skóry, trądziku
  • jako balsam do ciała o właściwościach nawilżających, odżywczych i regenerujących
  • jako krem do twarzy, doskonały do każdego typu skóry
  • do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci – jest hipoalergiczny i działa ochronnie
  • jako maska do włosów, także doskonały w walce z łupieżem
  • do demakijażu twarzy i oczu – delikatnie usuwa makijaż i poprawia kondycję rzęs
  • do pielęgnacji zębów – wzmacnia szkliwo i wybiela zęby
  • jako olejek do opalania – współczynnik SPF dla oleju kokosowego to 5-10 SPF
  • na rany, obtarcia i oparzenia

Jak wybrać najlepszy olej kokosowy?

W sprzedaży dostępne są przede wszystkim oleje kokosowe rafinowane, czyli odkwaszone i wybielone. Taki olej kokosowy ma barwę białą i jest twardy w niższych temperaturach, topnieje w około 20-28 °C i nabiera wtedy lekko żółtawej barwy. Najlepiej kupować oleje BIO, które pochodzą z certyfikowanych ekologicznie upraw – wtedy możesz mieć pewność, że otrzymujesz wartościowy produkt, który sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i jako kosmetyk.

W sklepie ecoblueberry.pl możesz nabyć olej kokosowy w 3 różnych wariantach:

EkoWital olej kokosowy BIO 240g

EkoWital olej kokosowy BIO 240g

Virgin BIO olej kokosowy 200g 222ml

Virgin BIO olej kokosowy 200g 222ml

EkoWital Olej kokosowy virgin BIO 240g

EkoWital Olej kokosowy virgin BIO 240g