Czego trzeba do usmażenia perfekcyjnych naleśników?

Smażenie naleśników nie jest łatwą sztuką, o czym wie o tym każdy doświadczony kucharz. Mówi się nawet, że pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Czy aby na pewno musi tak być? Czego trzeba do przyrządzenia idealnych naleśników? Odpowiedź jest prosta – odpowiednich umiejętności oraz właściwych patelni do smażenia naleśników!

Umiejętności i technika 

patelnia

Jeśli mowa o zdolnościach kucharza, to najważniejsze w kontekście smażenia naleśników jest przygotowanie ciasta, które zawiera wszystkie składniki (mąkę, mleko, wodę i jajka) w odpowiednich proporcjach. Niezachowanie odpowiednich stosunków tych składników sprawi, że ciasto będzie zbyt lejące lub zbyt gęste. Żadna z tych sytuacji nie jest pożądana, dlatego zawsze należy przestrzegać wyznaczonych proporcji (bardziej doświadczeni kucharze robią to na oko, gdyż mają już wyczucie, co do potrzebnych ilości). Kolejną sprawą jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone, zanim ciasto zostanie wylane na patelnię. W celu nabierania jednakowych porcji ciasta warto wspomóc się chochlą, która pozwoli łatwo odmierzyć konieczną ilość ciasta na naleśniki.

Sprzęt

Patelnie do naleśników są podstawowym wyposażeniem każdego kucharza, który ma za zadanie smażyć idealne naleśniki. Te przyrządy mają bardzo niskie obrzeże, co pozwala wygodnie obracać naleśniki za pomocą szpatułki albo nawet efektownie przewracać wyrób, podrzucając ciasto w powietrzu. W przypadku posiadania kuchenki na indukcję należy się upewnić, że dana patelnia jest przystosowana do działania na takim urządzeniu (tzn. czy jest wykonana z odpowiedniej stali). Dobrej jakości patelnie do naleśników są pokryte warstwą teflonu, który zapobiega przyleganiu potraw do ich powierzchni.

Ofertę patelni do naleśników, znajdziesz na Sklep.Technica.pl.

You May Also Like