Takiej szafy chłodniczej potrzebujesz!
Szafa chłodnicza swoją funkcjonalnością przypomina lodówkę, z tą różnicą, że szafa jest znacznie większa i przez to mieści zdecydowanie więcej produktów. Taka pojemność w gastronomi jest niezbędna, by pomieścić wszystkie niezbędne produkty i ochronić je przed szkodliwym działaniem wysokich temperatur. Szafa chłodnicza gastronomiczna jest zatem niezbędna. Co warto jeszcze wiedzieć o tym urządzeniu?
Szafa chłodnicza- jakie parametry można znaleźć?
Szafa chłodnicza podobnie jak lodówka ma różne klasy energetyczne, które pozwalają zaoszczędzić pieniądze. Im bardziej ekologiczną klasę się wybierze, tym lepiej dla środowiska i dla portfela. Unikać należy klas energetycznych oznaczonych na skali kolorem czerwonym. Kolejną ważną cechą szaf chłodniczych jest materiał, z którego wykonana jest obudowa. Najlepiej, jeśli jest to trwała stal nierdzewna. Taki materiał zachowa swoją trwałość przez lata.
Dodatkowo w szafach chłodniczych gastronomicznych można znaleźć takie parametry jak:
- automatycznie wykonywane odszranianie,
- cicha praca agregatora,
- regulowane nogi szafy,
- zatrzymanie wentylatora w momencie, gdy zostaną otworzone drzwi.
Co jeszcze warto mieć w szafie chłodniczej?
Szafa, mimo że jej podstawową funkcją jest chłodzenie, to jednak może mieć szereg dodatkowych udogodnień. Wśród takich ulepszeń można znaleźć obecność zamka w drzwiach szafy chłodzącej. Jest to cecha, na którą początkowo można nie zwracać większej uwagi, ale jest ona przydatna. Taka cecha zabezpiecza produkty znajdujące się w szafie przed nieszczęśliwymi wypadkami, w tym kradzieżą. Klucze do szafy mogą mieć w takim przypadku tylko osoby zaufane, które będą jedynymi będącymi w stanie otworzyć szafę. Jest to cecha bardzo przydatna. Zamek na klucz w połączeniu z drzwiami samo zamykającymi się może być bardzo przydatny.