Jakie właściwości posiada tapioka?

Tapioka to roślina, która pochodzi z obszarów Ameryki Południowej gdzie jest pozyskiwana z bulw manioku. Jest ona lekkostrawna, pożywna i występuje w postaci płatków, mąki czy drobnych perłowych kulek. Kaszaka z manioku wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, w tym normalizuje pracę jelit.

Czym jest tapioka?

Jak wspomniano powyżej, tapioka to kasza pozyskiwana z manioku. Po zmieleniu jego bulw powstaje mączka, która bogata jest w skrobię. Maniok uprawiany jest przede wszystkim w Peru, Boliwii, Brazylii, Tajlandii, Wietnamie oraz w Nigerii.

Gdzie znajduje zastosowanie mączka z manioku?

Mączka z manioku może być z powodzeniem wykorzystywana jako składnik wielu dań. Cechuje się ona neutralnym smakiem i może być dodawana do obiadów, w tym jako zagęszczacz do zup oraz do deserów, w tym naleśników, musów, galaretek czy budyniów. Ponadto maczka wykorzystywana jest w trakcie przygotowywania tak zwanej bubble tea, czyli herbaty z dodatkiem owoców lub mleka.

Jakie jest działanie prozdrowotne mączki pozyskiwanej z manioku?

Kaszka z manioku wspomaga funkcjonowanie i prawidłowe działanie układu pokarmowego. Jak wspomniano powyżej, jest ona lekkostrawna, a zawarte w niej węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm. Stanowi ona cenne źródło witaminy B6, witaminy A, kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, a także licznych minerałów, w tym choćby wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu. Ponadto kaszka zawiera duże ilości skrobi opornej, która jest węglowodanem stanowiącym pożywkę dla dobroczynnych bakterii zasiedlających układ pokarmowy. W wyniki działalności bakterii jelitowych dochodzi do tworzenia ze skrobi krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które z kolei stanowią bardzo cenne źródło energii dla komórek zlokalizowanych w jelicie grubym.

Czy kaszka z manioku może być spożywana bez żadnych ograniczeń?

Podczas wyboru tapioki należy pamiętać o tym, że w porównaniu ze skrobią ziemniaczaną lub skrobią zbożową wykazuje ona zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny. W związku z tym jej spożycie powinno być ograniczone przez diabetyków.

You May Also Like